Husky

Husky’s, een prachtig hondenras dat ontstaan is in Siberië. Hier werden ze ontwikkeld als sledehonden en in Siberië hebben ze nog steeds deze functie. Husky’s zijn atletische en sterke honden. De levensverwachting van deze hondensoort is ongeveer 12 jaar.

Algemeen

De Siberische Husky is een vriendelijk, vrolijke en gezellige hond. Ze zijn lief maar ook alert op hun omgeving. Omdat de Husky’s oorspronkelijk dus sleehonden zijn, houden ze van bewegen en sporten. Ze voelen zich dus goed op hun plek bij sportieve baasjes die met ze gaan joggen, naast de fiets laten lopen of in de winter voor de slee spant. De Husky zal niet snel aanslaan, blaffen doet die vrijwel niet, ze maken enkel diverse huilgeluiden. De Husky is niet geschikt voor elk baasje, vooral voor mensen die geen ervaring met honden hebben kan het problemen opleveren. Husky’s zijn niet erg gehecht aan hun huis en als je niet goed oplet dan kunnen ze ontsnappen. 

Een reu wordt, als die volwassen is tussen de 21 en 27 kg en 53 tot 60 cm hoog; een teef wordt tussen de 16 en 23 kg en 51 tot 56 cm hoog. Ze komen vooral voor in witte en zwarte kleuren met verschillende kleuren vlekken. De ogen zijn blauw, bruin, of een combinatie van beide. 

Verwantschap met poolwolf

Husky is verwant aan de poolwolf. Vroeger joegen mensen in Siberië, Canada en Alaska op rendieren en andere dieren. Hiervoor gebruikte ze honden. Men gaat ervan uit dat deze honden zich waarschijnlijk met de poolwolf hebben vermengd. Deze poolwolf is een echt groot roofdier. Hij is wit met een dichte vacht en hij is een echte jager.

Historisch gebruik

Omdat er over de beginperiode van de mens in Siberië weinig bekend is, weten we weinig over hoe men precies leefde in die tijd. Pas in de zestiende eeuw is er meer informatie over dit gebied en hoe de mensen daar leefden. De bevolkingsgroepen die vooral Siberië bewoonden in de twintigste eeuw waren de Korjaken, de Chuckchies, de Jakoeten, de Kamst Sjodalen en de Inuits. Zij leefden vooral van de visserij en jacht, hierbij maakten ze gebruik van honden. De honden hadden meerdere taken, ze functioneerde als waakhond, trekhond en jachthond. De honden hadden geen makkelijk leven en werden in het voorjaar niet gevoerd. Alleen de sterkste konden overleven. Vanaf de herfst en in de winter werden ze vastgehouden om de slee te trekken, ze werden dan wel gevoerd. 

CHUCKCHIES

De Husky werd ontwikkeld door de Chuckchies, een nomadenvolk dat in het uiterste noordoosten van Azië leefde. Dit volk leefde onder zeer moeilijke omstandigheden omdat de volkoren die ook in het gebied leefden sterker waren. Hun enige manier om te overleven was de jacht. Omdat ze geen wapens of ander materiaal hadden, maakten ze sleeën. Hierdoor konden ze zich snel verplaatsen door de hoge sneeuw. Deze slee moest voortgetrokken worden door honden die veel werk kunnen verzetten, sterk en snel waren en die niet zelf veel voedsel nodig hadden. Zo fokten de Chuckchies en selecteerden ze op deze eigenschappen. Totdat ze langzaam maar zeker de perfecte hond hadden: een snelle, middelgrote hond met een uitstekend uithoudingsvermogen. De Husky. In enkele dagboeken van ontdekkingsreizigers valt te lezen over de Chuckchies en hun honden. Vaak wordt geschreven over de omgang van hond en mens. Geen zweep of stemverheffing en de honden waren opvallend vriendelijk.

Wedstrijd honden

Rond 1900 begon de sledehondensport in Alaska aan belangstelling te winnen. De wedstrijden waren bedoeld om de mannen bezig te houden en om geld te kunnen verdienen met weddenschappen. De eerste lange afstandsrace, de “All Alaskan Sweepstake” was een tocht van ongeveer 650 km over zee ijs, toendra en bergachtig terrein. Tijdens deze race werd er gebruik gemaakt van honden die niet gebouwd waren op snelheid maar op het trekken van zware vracht. In 1909 bracht de Russische William Goosak een nieuwe hondensoort mee vanuit Siberië. Deze kleine honden werden uitgelachen door de Alaskaanse hondenracers. Ze noemde de honden “siberian rats”. Toch deden deze honden het uitstekend en behoorde ze tot de eerste drie teams. De overige teams haalden de finish niet.

Geliefd

Na dit succes werden de Siberische honden steeds populairder. Men grapte niet meer over hun formaat. Ze bewonderden hun snelheid, uithoudingsvermogen, en vooral hun vriendelijkheid. Normaalgesproken waren de honden uit Alaska moeilijk te hanteren, maar de Siberische honden waren het tegenovergestelde hiervan. Goosak besloot na zijn succes terug naar Rusland te gaan en zijn honden in Alaska achter te laten, hier zouden ze een belangrijke rol gaan spelen in de sledehondensport. Maar niet alleen voor wedstrijden werden ze gebruikt. Zo werden ze in 1925 ook ingezet om serums voor een epidemie te vervoeren aangezien vliegtuigen niet ingezet konden worden. Zo werden sledehonden ingezet om de serums 1085 kilometer verderop op te halen. De honden werden als ware helden ontvangen. 

ALASKAN HUSKY

De meeste wedstrijden die tegen- woordig worden gehouden zijn veel korter dan bijvoorbeeld de All Alaskan Sweepstake. Hier worden honden gebruikt die meer gebouwd zijn voor snelheid en minder voor uithoudingsvermogen. Alaskan Husky’s zijn nu dus honden die vooral gebouwd zijn voor korte afstanden waar snelheid belangrijk is. De Siberian Husky zal het in dit type wedstrijd niet goed doen omdat ze echt gemaakt zijn voor de lange afstand. 

KARAKTER

Zoals al eerder benoemd is de Husky een enorm vriendelijke en gezellige hond. Hij is onafhankelijk van aard, maar wel heel gehecht. Omdat ze vroeger in roedels leven zijn ze dat nu nog steeds, ze zijn niet graag alleen. Ze houden ervan om andere honden om hun heen te hebben en dan vooral andere Husky’s. Een Husky die zich verveelt kan zich gaan misdragen. Houd er dus rekening mee dat wanneer u een Husky koopt dat u niet te vaak van huis bent zodat ze zich niet eenzaam voelen. 

OPVOEDING

Een Husky is absoluut geen makkelijke hond om te hebben, het vergt veel geduld en discipline. Husky’s hebben een sterke eigen wil, verwacht dus niet dat ze nodeloos naar u zullen luisteren. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen vrijheid en streng zijn. De Husky is en blijft een sledehond. Hij houdt van trekken. Houd er dus rekening mee met het wandelen aan de lijn dat het veel inspanning kost. Een ander groot probleem is zijn jachtpassie. Kijk dus heel goed uit buiten, wanneer ze een kat, konijn of vogel zien kunnen ze hier gelijk op af stormen, een husky is ontzettend snel. 

Houd er rekening mee dat Husky’s absoluut niet honkvast zijn. Ze zijn heel handig in het ontsnappen en uitbreken. De Husky heeft een groot probleemoplossend vermogen, alleen een deur is dus niet genoeg aangezien ze makkelijk met een deurklink om kunnen gaan. Als die alleen buiten komt dan kan dit gevaarlijke situaties opleveren aangezien ze heel nieuwsgierig zijn. Zorg er dus voor dat ze veilig thuis zijn met een goed omheinde tuin. 

GEZONDHEID

Over het algemeen is de Siberische Husky een relatief gezond ras. Het heeft niet vaak gezondheidsproblemen, maar er kan natuurlijk altijd iets misgaan. Oogproblemen komen af en toe voor zoals cataract, PRA, MPP, glaucoom en corneadystrofie. Kanker komt af en toe voor. Houd uw Husky dus goed in de gaten en als er problemen zijn ga dan naar de dierenarts.

VERZORGING

Husky’s hebben een stralende dikke vacht. Deze dient om het dier warm te houden. Dit is natuurlijk niet overal echt meer nodig aangezien de Husky’s binnen in warmte leven. Dit is niet goed voor de vacht aangezien de onderwol verstrikt kan raken en het verharen moeilijk kan gaan. Je kan de vacht verzorgen door ze in bad te doen en veel water en shampoo te gebruiken. Hierdoor glijdt de onderwol weg. Als u dit zelf niet wilt of kan doen, zoek dan een goede salon op waar ze dit kunnen doen.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.