8 feiten die jij nog niet wist over Goldendoodles

honden zijn voor veel mensen hun grootste vriend en een belangrijk familielid. Een goldendoodles is zonder twijfel één van de leukste honden om te hebben. 

Een goldendoodle is een kruising tussen een golden retriever en een Poedel. Ze zijn vooral goed te herkennen aan hun haar: tussen het steile haar van de golden retriever en het krullende haar van de Poedel in. Ze komen voor in allerlei verschillende kleuren. Omdat de goldendoodle één van de meest loyale, vriendelijke en slimme honden is, hebben we 8 feiten die jij nog niet wist over goldendoodles verzameld.

1. Goldendoodles bestaan nog niet heel lang.

In de 1980’s was de kans ontzettend klein dat je een goldendoodle tegenkwam, simpelweg omdat ze nog niet bestonden. Pas in de jaren 90 begonnen fokkers in Australië en Noord-Amerika met het fokken omdat ze zich realiseerde dat families graag de karaktereigenschappen van een poedel en een golden retriever samen in een hond zouden willen. 

2. Goldendoodles hebben de genen om erg gezond te zijn.

Goldendoodles zijn “designer honden”, ze zijn ontstaan uit twee pure hondenrassen (poedel en golden retriever), dit wordt ook wel een heterosis genoemd. Dit wil zeggen dat ze van beide rassen de beste eigenschappen hebben geërfd en daardoor, normaalgesproken, veel minder last hebben van gezondheidsklachten. Dit betekent overigens niet dat ze nooit klachten kunnen krijgen. Zo krijgen ze vaak last van hun heupen, de elleboog en bloedpropjes.

3. De hoogte en gewicht van een volwassen goldendoodle is eenvoudig te voorspellen. 

Het berekenen van het gewicht en de grootte van een goldendoodle is goed te voorspellen als je de grootte en gewicht van de ouders weet. Tel de hoogte en het gewicht van de ouders bij elkaar op en deel het door twee, zo krijg je en een goede benadering van het gewicht en de hoogte. 

Gebruikelijke gegevens zijn: 

  • Mini goldendoodle: 7.0 – 13.5 kg 
  • Medium goldendoodle: 13.5 – 20.0 kg
  • Standaard goldendoodle: 20.0 – 45.0 kg

4. Goldendoodles hebben veel verzorging nodig. 

Er wordt wel eens gedacht dat goldendoodles niet veel verzorging nodig hebben. Helaas is dit verre van waar. Goldendoodles moeten wekelijks gekamd worden, het is zeker aan te raden om dit goed te checken en bij te houden. Houd naast de haren ook rekening met de nagels, de ogen en de huid.

5. Mensen die last hebben van hondenallergie zullen geen tot weinig last hebben van Goldendoodles. 

Ze zijn allergievriendelijk omdat ze, net als poedels, weinig haar verliezen. Als je heel erg last hebt van allergieën, kijk dan eens naar tweede-generatie honden. Dit zijn goldendoodles die verder zijn gefokt met een poedel hierdoor verliezen ze nog minder haar. Een hele goede oplossing dus voor hondenliefhebbers die last hebben van hondenallergie. 

6. Goldendoodles zijn uitstekende hulphonden. 

Zoals al eerder genoemd, bevat een goldendoodle de beste eigenschappen van zijn voorouders. Het brein van een poedel en de loyaliteit en gehoorzaamheid van een golden retriever. Hierdoor zijn goldendoodles uitstekende hulphonden voor bijvoorbeeld slechtziende, ouderen, ziekenhuispatiënten en gehandicapten. 

7. Goldendoodles zijn vriendelijke honden.

Ook deze eigenschap hebben ze gekregen van de golden retriever. Ze vinden het ontzettend leuk om te socializen met mensen en andere honden. Dit is misschien ook iets heel belangrijks om je te realiseren wanneer je overweegt om een goldendoodle te kopen.  Goldendoodles houden er namelijk niet van om alleen te zijn of weinig aandacht te krijgen, als je dus veel van huis bent en de hond thuis moet laten dan kan dit negatieve gevolgen hebben op het gedrag van je hond. 

Goldendoodles doen het ontzettend goed in gezinnen met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn een echte toevoeging aan het huishouden. 

8. Ze zijn leergierig. 

Goldendoodles houden ervan om nieuwe trucs en spelletjes te leren, leeftijd maakt hierbij niets uit. Ze zijn dus niet alleen heel vriendelijk en lief, maar het is ook hartstikke leuk om ze trucjes te leren en met ze te spelen. 

Ondanks dat de goldendoodles nog niet heel lang bestaat, is het een van de leukste hondenrassen om te hebben. Het zijn enorm fijne honden, ze zijn gezond en ze houden zelfs van mensen.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.